- שבת ומועדים
- הכשרת כלים וכשרות לפסח
לימוד השיעור מוקדש להצלחת
עם ישראל
באיזה מוצרים יש חשש חמץ
במהלך הניקיונות לחג הפסח אנו מוצאים את עצמנו עומדים מול עשרות רבות של מוצרים שאין עליהם תווית 'כשר לפסח', ואין אנו יודעים אם מותר להשהותם בבית ולאוכלם אחר הפסח, או שחובה לבערם או לזורקם לאשפה. השנה אנו מפרסמים שוב את הטבלה, והוספנו לה כמה מוצרים שנשאלנו עליהם בשנה שעברה.
הערה: בטבלה שפרסמנו במאמר הנ"ל נפלה טעות לצערי. בעמודת ההסבר על ויסקי נכתב: 'יש סוגי משקאות, לדוגמא jack daniels, שמקובל לחשוב בציבור שהוא ויסקי, אולם הוא אינו ויסקי ומפיקים אותו מקטניות'. הערה זו שגויה, ומשקה זה מכיל חמץ גמור באחוז גבוה מאוד, ויש לזורקו או למוכרו. נוסף על כך, בפרסום שפרסמה 'העדה החרדית' נכתב שב'צ'יקו' ובפריכיות אורז עלול להיות חשש חמץ. לכן, כיוון שהחשש הוא חשש רחוק, וקל למכור מוצרים במכירת החמץ, הוספנו בהערה שהמחמיר למוכרם תבוא עליו ברכה.
רשימת מוצרים[1]
המוצרים ברשימה זו מחולקים לשלושה סוגים:
1. מוצרים שאין בהם כל חשש חמץ, ולכן אין צורך למוכרם אלא רק להצניעם, כיוון שסוף סוף הם לא הוכשרו לפסח.
2. מוצרים שיש בהם תערובת חמץ או חשש לתערובת חמץ, ואיסורם מדרבנן. אפשר למכור מוצרים אלו במכירת החמץ, גם לפי הדעות שמחמירות שלא לכלול במכירה מוצרי חמץ גמור (כלומר, שיש בהם כזית דגן בתערובת).
3. מוצרים שיש בהם חמץ גמור, ושיעור החמץ גדול מכזית. מותר לכתחילה למכור מוצרים אלו ולסמוך על המכירה, אך רבים נהגו לזורקם.
הערה: על מוצרים רבים נכתב שיש למוכרם לגוי משום שהם מכילים תמציות. תמציות יכולות להיות חמץ גמור, הואיל והן תערובת של חומרים כימיים טבעיים מן החי או מן הצומח וכדומה. חלק מן התערובות האלה מכילות גם אלכוהול שמופק מדגן.

הנחיות להכשרה של כלים לפסח במטבח
הרב שמואל אריאל | ניסן תשפ"ד
ממעשה בראשית ליציאת מצרים
הרב אליעזר מלמד | צו תשס"ט
הלכות פסח הלכה למעשה
הרב משה בר ציון | א' ניסן תשפ"ד

הנחיות להכשרת כלים לפסח
הרב שמואל אריאל | ניסן תשפ"ג
למה ללמוד גמרא?
הלכות שטיפת כלים בשבת
אם יש הבטחה, למה יעקב ירא?
פיתרון יוסף לחלומו של פרעה
לקום מהתחתית של התחתית
למה משווים את העצים לצדיקים?
האם הניסים שקרו במצרים יכולים לקרות גם היום?
איך נראית נקמה יהודית?
איך מתכוננים לקבלת התורה?
מה הייעוד של תורת הבנים?
האם מותר לפנות למקובלים?