- משפחה, ציבור וחברה
- גזל ונזיקין
שאלה
לפני לפחות שלוש שנים הייתי נערה די מופרעת. לילה אחד הייתי בבית ריק של ידיד. הייתי קצת שיכורה ופתחתי אחד הארונות במטבח וראיתי מעטפה שהיה בה שטרות של מאתיים. במהלך הלילה לקחתי בסתר כמה שטרות.
עבר מאז הרבה זמן ואני כבר חזרתי בתשובה אבל במעשה הזה לא טיפלתי ואני גם לא יודעת איך לתקן אותו. הידיד הזה כבר לא בחיים שלי ולא קשור אלי. אני לא יודעת מה לעשות לגבי הגניבה שלי. אני מפחדת שאם אגיד לו מה עשיתי שהוא יבייש אותי ויפרסם את מה שעשיתי, וזה ממש יהרוס לי את השם והחיים.
האם יש לי דרך לא להגיד לו. להביא את הכסף לצדקה או בדרך אחרת, לחזור בתשובה בלי שזה יהרוס לי את השם ובלי שאתבייש.
המעשה שלי יושב לי על הלב בבקשה אשמח לתשובה.
תשובה
שלום וברכה:
יישר כוחך שהחלטת לחזור בתשובה ולהתחרט על מעשה זה.
בהחזרת הכסף את גם מתקנת את האיסור שעשית וגם מקיימת מצוות עשה של "והשיב את הגזלה אשר גזל" (ויקרא ה כג). נתינת הכסף לצדקה לא מתקנת את האיסור שנעשה.
אכן, אין עליך חיוב לידע את הנגזל שלקחת לו (כמבואר בשולחן ערוך חושן משפט סימן שנה, א), את יכולה לשלוח לו בדואר או להניח במקום שוודאי הכסף יגיע אליו.
לסיום בספר "אורות התשובה" פרק יג אות ט' כותב הרב קוק זצ"ל -"אל יבהל אדם מפני המניעות שיש לו על התשובה. ואפילו אם התשובה קשה לו, מפני דברים שבין אדם לחברו, ואפילו הוא יודע בדעתו שאינו יוצא ידי חובתו, ומתוך איזו רפיונות איננו יכול לתקן את העניינים שבינו ובין חבריו, אל יניח בלבבו שום חלישות דעת הגורמת להקטין יקרת ערכה של התשובה. ואין ספק, שמתוך השלמה בכל מה שאין לו מניעות, יזכהו ה' יתברך לתקן בכי טוב גם את כל הדברים שיש לו עליהם מניעות גדולות שאי אפשר לו לנצחן."
בברכה והצלחה:
הרב משה מאיר אבינר