אודות אתר ישיבה

מגמה

אתר ישיבה הוקם באדר תש"ס על ידי קרית הישיבה בית אל, תוך יוזמה של מספר תלמידים מן הישיבה. מטרת האתר הינה להפיץ תורה בעם ישראל ולהוות שופר לדבר ה' בארץ ובעולם כולו. ראש הישיבה, הרב זלמן ברוך מלמד שליט"א , הינו הרוח החיה והעומד בראש מוסדות קרית הישיבה בית אל ואתר האינטרנט. פעמים מספר התבטא ראש הישיבה ביחס לאתר ואמר כי כמו שיש בישיבה שיעור א', שיעור ב' וכדו', יש גם שיעור "כלל ישראל". אכן, במהלך השנים הלך האתר וגדל ותפס מקום רב חשיבות כפורץ דרך בתחום האתרים התורניים.

אתר ישיבה היה האתר הישיבתי השני שקם, כאשר האינטרנט עוד לא היה נפוץ כל כך בציבור הרחב. מאז ועד היום משמש האתר כמתווה דרך לעולם התורה המגיע לאינטרנט, וישיבות רבות ראו באתר מודל לחיקוי, ואף נעזרו בצוות האתר בפיתוח ובהקמת אתר משלהן. כשם ששימש לפריצת דרך בעולם התורה באינטרנט ממשיך האתר לעשות זאת, והיה אף האתר הסלולרי התורני הראשון שעלה.

כאמור, מטרת האתר אינה מסחרית אלא להפיץ תורה לשם שמים. אך למרות זאת, הישיבה אינה רואה באתר דבר צדדי ועיסוק אגבי, אלא משקיעה מאמצים רבים ומשאבים רבים בהחזקתו ובפיתוחו. כיום מונה האתר צוות של 15 עובדים, האחראים על התחזוקה הטכנית, הכנסת ועריכת התכנים בטקסט ובוידאו, עיצוב גרפי ועוד. זאת מלבד , מתנדבים רבים הן רבנים והן אחרים, העוסקים במתן תשובות לפונים, צילום שיעורים, ניהול הפורומים ומערכת ויקישיבה ועוד.

מדורי האתר


שאל את הרב

במדור שאל את הרב המפורסם של אתר ישיבה, ניתן למצוא את גדולי הרבנים והגופים בציונות הדתית. ביניהם: הרה"ג זלמן מלמד, הרה"ג יעקב אריאל, הרה"ג דב ליאור, הרב אליעזר מלמד, הרב דוד חי הכהן, הרבנות הראשית לישראל, הרבנות הצבאית הראשית, מכון פוע"ה, מכון התורה והארץ ועוד. כמו כן, מפעיל המדור

בית הוראה לענייני אישות וטהרת המשפחה , יחיד במינו ברחבי האינטרנט, הנותן מענה לשאלות בנושאים אלו תוך 3 שעות! צוות האתר מקפיד מאוד על איכות גבוהה הן מהבחינה התוכנית והן מהבחינה הטכנית. מתוך מגמה זו, אתר ישיבה הינו האתר היחיד המחזיק אחראים ועורכים למדור שאל את הרב בעברית ובאנגלית, למרות ההוצאות הגבוהות הכרוכות בכך. תפקידם של העורכים לסווג את השאלות לנושאים, להפנות כל שאלה אל הרב המתאים, ולוודא שאכן יש מענה מן הרבנים בכל עת, וכן להפנות את השואלים לשאלות הקיימות כבר במאגר, ובכך להקל מן העומס המוטל על כתפי הרבנים.

במהלך השנים הסתבר שמדור שאל את הרב משמש גם ככתובת לרבים המוצאים לראשונה את דרכם אל קיום תורה ומצוות. מציאות זו עוררה צורך לתת מענה מיוחד לפונים אלה, ולהדריך אותם לאן עליהם לפנות ומה לעשות. לשם כך, מונה כחלק מצוות האתר רב שתפקידו לתת מענה לפונים הרבים המגיעים בתחום זה. שאלות ותשובות אלו אינן מפורסמות כלל באתר והקשר נעשה באופן ישיר תוך הכרות אישית בין הרב לבין הפונים והדרכתם. ברוך ה', רבים הם פונים ואנו רואים את ההתעוררות והצמאון הרב שיש בעם ישראל לשמוע את דבר ה'. כהמשך למגמה זו, אף הוקם פרויקט

"חברותאנט", המאפשר ללמוד באמצעות האינטרנט בעזרת מצלמה ומיקרופון עם אברך או בחור מן הישיבה.

בית מדרש

אתר ישיבה משמש למעשה כישיבה הגדולה ביותר בעולם, מתוך העובדה שלמעלה מ-250,000 אנשים שונים גולשים בתכניו בכל חודש. כישיבה גדולה ועצומה כזו, ראוי שגם בית המדרש שלה יהיה גדול ועצום, ואכן בבית המדרש של אתר ישיבה ניתן למצוא למעלה מ-15,000 שיעורים בעברית ובאנגלית, מסווגים למגוון רחב ועצום של נושאים. השיעורים ניתנו על ידי מאות רבנים שונים, בכנסים, בימי עיון, בארועים שונים ובישיבה עצמה. בשיעורים ניתן לצפות בוידאו, ניתן לשמוע ב-mp3, ואף להוריד אל הנגן בחינם ללא כל הגבלה , וכמובן ניתן גם להדפיס או לקרוא את השיעורים, כפי שגולשים רבים נהנים ועושים בכל יום.

מתוך הבנה שישנם רבים שירצו להיות שותפים "מרחוק" בבית המדרש, מופעל גם שירות לאלפי מנויים המקבלים את השיעורים וההלכות ישירות אל כתובת האימייל שלהם, בתדירות אותה הם קובעים.

בית המדרש הולך ומתרחב מיום ליום, וצוות האתר מונה 3 מכניסי תכנים שתפקידם לערוך ולהעלות שיעורים חדשים בכל יום לאתר.

ספריית האתר ענפה אף היא, והיא מונה מספר רב של ספרים אותם ניתן לקרוא בטקסט מלא. ביניהם, ניתן למצוא את סדרת הספרים הפופולארית של הרב אליעזר מלמד, " פניני הלכה ", את ספרי הראשון לציון הרה"ג מרדכי אליהו זצ"ל ועוד.

במסגרת האתר מופעל גם " ערוץ ישיבה " – ערוץ טלויזיה אינטרנטי המשדר שיעורי תורה 24 שעות ביממה. במסגרת הערוץ מופקים גם שידורים חיים מכנסים, ימי עיון, תוכניות שאלות ותשובות ועוד.

ויקישיבה

בחודש תמוז תשס"ט השיק צוות אתר ישיבה את מערכת "ויקישיבה". מערכת זו מבוססת על המערכת של האנציקלופדיה החופשית המפורסמת, ויקיפדיה. בשונה מויקיפדיה מטרת ויקישיבה לעסוק אך ורק בנושאים תורניים ומושגים הקשורים ליהדות ולהגדיר אותם באופן סובייקטיבי על פי היהדות ולא באופן "אובייקטיבי", כביכול. כך למשל, את המושג "משיח" נגדיר רק על פי היהדות ולא על פי דתות אחרות. ויקישיבה היכתה גלים רבים כאשר הוקמה, ונערכו כתבות ברבים מכלי התקשורת בארץ, אשר סיקרו בחיוב את המיזם החדש.

בשיתוף פעולה מיוחד בין אתר ישיבה לבין פרויקט השו"ת של אוניברסיטת בר אילן, ניתן לפתוח כל מקור המוזכר בויקישיבה, וכך להרחיב את היריעה על ידי קריאת המקור כולו.

תכנים רבים

האתר ענף מאוד וניתן למצוא בו גם לוח שנה המכיל את זמני היום המדויקים לכל מקום בעולם. צוות האתר אף פיתח צ'אט בוט המאפשר לקבל דרך ווצאפ תשובה מיידית עם זמני היום בכל מקום בארץ.

באתר ישנו מדור מבחנים , בו נעזרים תלמידים ומורים רבים, לבחון את ידיעותיהם במשנה, הלכה, תנ"ך וגמרא. מכתבי תגובה רבים מעידים על התועלת המרובה שמביא מדור זה ללומדים.

את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il